Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre fiyatlarındaki artışın üretimde çok büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı. Özellikle pandemi sürecinde, artırılması gereken üretim için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bayraktar, “Gübre fiyatları artışına çözüm bulunmaması halinde bu durum tarım sektörü için bir kaosa sebebiyet verebilir” ifadelerin kullandı.
Artan ürün maliyetleri üreticiyi de tüketiciyi de zorlayacak
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde girdi fiyatlarındaki değişime değindi. Başta gübre olmak üzere yem, zirai ilaç, elektrik ve sulama gibi girdi fiyatları önemli ölçüde artış gösterdiğini bildirdi. Bayraktar, ”Ürün maliyetleri artacak, üretici üretimde sıkıntı çekerken, artan gıda fiyatları tüketicilere ağır gelecektir” dedi.
“Gübre tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biridir ve üretimi %50’ye kadar artırabilmektedir. Üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir. Özellikle baharda üst gübre olarak buğday ve arpa başta olmak üzere birçok üründe kullanılan üre gübresinin fiyatlarının aşağıya çekilmesinin üzerinde önemle durulmalıdır.”
“Kazanan aracılar, kaybeden çiftçiler ve tüketiciler olacak”
“Buğday ve arpada kuraklıktan dolayı zaten üretim düşüklüğü beklenirken yeterli gübre kullanılmaması nedeniyle üretimin daha da azalmasına meydan verilmemelidir. Çünkü yurt içinden çiftçiden bin 650 liradan alınan buğdayın şu andaki fiyatı yurtdışında 2 bin 650 liraya yükselmiştir.
Yüksek fiyat nedeniyle çiftçi ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa verim ve üretim azalacak. Azalma nedeniyle gıda fiyatları da artacak. Çiftçinin yaşadığı sorun sofraya da yansıyacak. Fahiş fiyatlarla satılacak gıda maddelerinin kazanını spekülasyon yapacak olan aracılar olacak. Kaybedeni ise çiftçilerimiz ve tüketiciler olacaktır.”