Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sezon başladığından beri 4 bin ton civarında fındık aldığı belirtiliyor. Üreticinin TMO’ya fındık satmaması açıklanan fiyatın etkisi ile piyasa fiyatının daha iyi olması ile açıklanabilir. Zaman zaman fiyat düşüşü olduğunda üretici pazardan geri çekiliyor. Üretici fındığını satmıyor. Ayrıca söylendiği gibi rekoltenin de yüksek olmadığı anlaşılıyor. Üretici açıklanan rekolteye ve kendi üretimine bakıyor. Üretici ürünün az olduğunu ve fiyatın yükseleceğini bilincinde. Fındık almak isteyen fiyatı yükselterek alabilir.
Karadeniz Fındık ve Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği verilerine göre, ihracat sezonunun 15. haftasında iç fındığın ihracatı 90 bin 983 ton olarak gerçekleşti. Bu ihracat karşılığında ise 623 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen sezon aynı dönemde 151 bin 739 ton iç fındığın ihracatı gerçekleşmişti. Bu ihracat karşılığında ise 981 milyon dolar döviz girdisi elde edildi. Geçen sezona göre ihracat miktarının azalması sadece üreticinin fındığını satmaması etkeni ile değerlendirilemez. Fındık hasadı bu yıl yaklaşık bir ay geç gerçekleşti. Bunun da bu düşüşle etkisi var. Sezonda bir aylık bir kayma meydana geldi.
Türkiye dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiriyor. Fakat bu duruma karşılık fındığı da en pahalı tüketen ülkelerden birisi de Türkiye. Piyasada iç fındığın kilosu ortalama 80 TL’nin üzerinde seyretmektedir. İç fındığın kilosu piyasada 10 dolardan daha yüksek. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kendi satış noktalarında kilosunu 60 TL’den sattığı kavrulmuş iç fındığı bir çok satıcı firma 45-50 TL’den satıyor. Kuruyemiş tezgahlarında 80 TL’nin üzerinde.
Ülkemizin en önemli ihraç ürünü olan fındığın satışı eğer doğru politikalarla gerçekleştirilirse Türkiye bu üründen daha büyük zenginlik elde edebilir.