Son zamanlarda yaşanan mevsim değişiklikleri ve küresel ısınmanın fındığa olumsuz yönde etkilediği iddiaları sıkça konuşuluyor. Karadeniz’de kış mevsimi olmasına rağmen bahardan kalma günlerin yaşandı. Bazı bahçelerde fındıkların, bahar aylarını beklemeden erken tomurcuk verdiği iddia edildi. Bu nedenle yaklaşmakta olan bir soğuk hava dalgası, üreticiler için ‘zirai don’ endişesini de beraberinde getirdi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği YKB Sevinç, “Bir yalancı bahar yaşandığı doğrudur ancak bu ilk defa mı yaşanıyor?” şeklinde konuştu. Sevinç, “Çiçek veya tozlaşma üzerinden hesap yapanlar hep aldanmışlardır. Çiçek, fındık demek değildir. Bugünkü yaşadıklarımızı birtakım teorik verilere dayandırarak neler olabileceği hakkında tahminler yapabiliriz. Ancak bunların gerçekleşeceğine dair bir garantiyi kimse veremez” dedi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, konuyla ilgili görüş verdi.
“Yapılan çiçek sayımlarında çok iyi rakamlar görülüyor”
“Bu hem bilimsel hem de geçmiş tecrübeden referans alınarak konuşulması gereken bir konu. Bir yalancı bahar yaşandığı doğrudur ancak ilk defa mı yaşanıyor? Öncelikle fındığın biyolojisine göre konuşmalıyız. Erkek organlar erken olgunlaştı ama dişi çiçeklerin açıp açmadığı konusunda ya da yeterli tozlaşma olup olmadığı konusunda nasıl bilgi sahibi olduk? Yani araştırdık mı? Elimizde hangi sayısal veriler mevcut? Bu sorunun cevabının verilmesi lazım.
Çiçek veya tozlaşma üzerinden hesap yapanlar hep aldanmışlardır. Çiçek, fındık demek değildir. Bugünkü yaşadıklarımızı birtakım teorik verilere dayandırarak neler olabileceğini söyleyebiliriz. Ama bunların olacağına dair bir garanti veremeyiz. Çiçekten meyveye geçiş sayımını ancak Mayıs ayının 10’unda görebiliriz. İhracatçı Birliği olarak 10 Şubat itibariyle her yıl yaptığımız gibi çiçek sayımına başladık. Yapılan çiçek sayımlarında çok iyi rakamlarla karşılaşıyoruz. Bazı yerlerde, özellikle yağlı çeşitlerde, sahil kesiminde tomurcuklanma kısmen % 3-5 oranında bulunuyor.
Orta kesimlerde ve yüksek yerlerde böyle bir problem yok. Bütün bu tomurcukların da Şubatta veya Mart ayında yağacak kar nedeniyle zarar göreceği anlamını çıkaramayız. Şu anda yağan kardan söz ediliyor; ancak zaten soğuğa ve kara ihtiyaç vardı. Eğer o sıcaklar devam etseydi Mart ayında meydana gelebilecek bir soğuk nedeniyle fındığın zarar görme ihtimali olabilirdi. Karın yağması, kuraklığın ortadan kalkması, ağaç soğuklama süresinin daha uzun olması, toprağın beslenmesi ve fındığın gelişiminin durması açısından mükemmel şartları Allah bölgemize lütfetti” şeklinde açıklamada bulundu.
He aynen Allah lutfetti sen de bedava alırsın Sevinç efendi. Lâkin bu yaptıklarının karşılığını Allah tan asagidada yukarıdada göreceksin..
kardeşim sen yaratanı unutup kulak ardına atarsan dereleri kirletip lavobo suları kimsal atık bağlayarak kaynak suları kurutulur doğadaki bütün canlıların zehirlenmesine sebebiyyet ver ondan sonra denge bozulur tabi bunu yapan maalesef biz șimdi ne arar ne sorasın özellikle erkek fındıklar yani alçak kesimler tabiki yandı dallara su yürüdü ince dallar hep kuruyacak bunu anlamak için mühendislik yapmaya gerek yok yașayıp görüyoruz herkese sevgi ve selamlar